Miljö och Källsortering

I BRF Knoppen 15 strävar vi efter att ha ett fullständigt system för källsortering av hushållsavfall. Som boende i fastigheten kan du källsortera tidningar, pappersförpackningar, plastförpackningar, metallförpackningar, glasförpackningar, batterier, elavfall och matavfall.

Återvinningsrummet finns i anslutning till garageinfarten, på Arbetargatan 26. Du öppnar dörrarna till återvinningsrummet med din vanliga nyckelbricka. Inne i återvinningsrummet finns två kärl för kartong och pappersförpackningar, två kärl för hård och mjuk plast och ett kärl för metallförpackningar. Direkt innanför dörren finns en hylla för mindre elavfall, och lampor samt kartong för PETflaskor och returburkar. I rummet finns dessutom en "holk" för batterier.

Direkt utanför återvinningsrummet - i garageuppfarten - står två kärl för glasförpackningar (ett för färgat glas, ett för ofärgat). Kärlen är placerade där pga återvinningsrummets begränsade storlek.

Tidningar lämnas i kärlen som står i valvet i entrén till fastigheten.

Matavfall lämnas i bruna kärl som står på innergården vid cykelparkeringen.

Tömningschema

 • Pappersförpackningar: Måndag och Fredag
 • Tidningar: Måndag
 • Matavfall: Tisdag
 • Glas: varannan Onsdag (ojämna veckor)
 • Plast: Fredag
 • Metall: vid Behov samtidigt med plast o förpackningar på fredagar (sophämtarna avgör)
 • Små-el, lampor och batterier: vid behov, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så bokas hämtning av PreZero


Regler och förhållningssätt

 • Är det fullt i kärlen, tar du med dig förpackningarna tillbaka eller lämnar på närliggande återvinningsstationer!  De finns på Fridhemsgatan 16, Kungsholms Strand 127, Igeldammsgatan, mittemot nr 42.
 • I återvinningsrummet finns tydliga skyltar som visar vad som får slängas i respektive kärl. Respektera dessa instruktioner. Lämna aldrig avfall på golvet i återvinningsrummet. Det blir då bara stående där i väntan på att någon granne eller styrelsemedlem uppoffrar sig och tar med det till återvinningscentral. PreZero - källsorteringsentreprenören - tar inte med sig avfall som står eller ligger på golvet i återvinningsrummet. Kemikalier eller farligt avfall får inte under några omständigheter lämnas i återvinningsrummet.
 • Respektera att föreningen inte ansvarar för att ta hand om dina grovsopor, i form av möbler och andra uttjänta skrymmande tillhörigheter. Föreningen anordnar och bekostar dock bortforsling av medlemmars grovsopor två gånger per år i samband med vår- och höststädning på innergården. I den mån du vill göra dig av med grovsopor utöver detta, ansvarar du själv för detta. Roslagstulls Återbruk tar emot det mesta.
 • Om du är osäker på vad som får kastas i återvinningsrummet eller i sopnedkastet, kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller ring någon i styrelsen för mer information. På PreZero's webbsida kan du även använda deras källsorteringsguide.
 • Släng aldrig avfall i sopnedkastet som riskerar att fastna. Använd alltid (ihopknuten) soppåse när du slänger sopor i sopnedkastet. Brännbart material, så som uttjänta skor och kläder, kan slängas i sopnedkastet så länge det får plats i soppåse eller matkasse av standardstorlek.

Mobil Miljöstation

Stockholm Vatten och Avfall tar emot miljöfarligt avfall med sin mobila miljöstation. Schemat finns på deras hemsida, och du kan få SMS innan dom kommer; sms:a mobila kungsholmen till 71501